Publicaties van derden

Het boerenleven op de Noordoost-Veluwe

Landbouwgeschiedenis van 1700 tot heden en persoonlijke verhalen.

Boeren op de Noordoost-Veluwe hebben eeuwenlang gereageerd op veranderende omstandigheden en hun bedrijfsvoering hierop aangepast. Met name op het zand hebben boeren het nooit gemakkelijk gehad. Water heeft altijd een grote rol gespeeld. Zelden is er sprake van een optimale situatie voor de boer. De grond is vaak te droog of te nat.
In het eerste deel van dit boek wordt de geschiedenis beschreven van de boeren op de Noordoost-Veluwe. Na een beknopte zestiende en zeventiende eeuw speelt het verhaal zich vooral af vanaf de achttiende eeuw tot aan de dag van vandaag. De gemeenten Epe en Heerde staan centraal. Wat u in het tweede deel van het boek aantreft, zijn verhalen over het boerenleven in de twintigste eeuw. Veertien mensen zijn geïnterviewd en deze gesprekken zijn omgezet in verhalen. Vanuit verschillende perspectieven wordt het boerenleven beschreven.
Bij elkaar geeft het een levendig beeld van het vroegere leven in en om de boerderij op de Noordoost-Veluwe.
Het luxe gebonden boek van bijna 200 pagina’s en meer dan 150 foto’s en kaarten in kleur, is geschreven door Henri Slijkhuis en wordt uitgegeven door streekmuseum Hagedoorns Plaatse en de vereniging Ampt Epe. Vanaf 28 augustus 2021 verkrijgbaar bij Museum Hagedoorns Plaatse en in de lokale boekhandel.

Prijs: € 18,95

De verkooppunten zijn:

Bruna in Vaassen, The Read Shop in Epe, Puur in Heerde, Villa Jacoba in Heerde (Heerde Historische Vereniging), Bruna in Hattem, Hagedoorns Plaatse in Zuuk, Zuivelmuseum in Wapenveld

Te bestellen is het boek bij: info@hagedoornsplaatse.nl

Bescherming van Biodiversiteit, een weerbarstige uitdaging

Mei 2020: In het boek ‘Bescherming van Biodiversiteit, een weerbarstige uitdaging’ wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste knelpunten bij het beschermen van de biodiversiteit in Nederland; daarnaast worden aanzetten gegeven om tot een beter beleid te komen. Op 24 april zou de presentatie van het boek plaatsvinden tijdens een minisymposium in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Hierbij zou het eerste exemplaar aangeboden worden aan Alex Brenninkmeijer, voormalig ombudsman van Nederland. Uiteraard kan deze presentatie niet meer plaatsvinden. Wel is het boek beschikbaar en kan vanaf 24 april besteld worden bij de boekhandel of de uitgever (www.picturespublishers.nl). De prijs bedraagt (mei 2021) € 47,50 bij Bol.com.

De auteurs: Jan van der Straaten, Willem van Kruijsbergen en Henk Sierdsema tel 0653967416 en www.saxifraga.nl;
De uitgever Pictures Publishers, Woudrichem. www.picturespublishers.nl.

40 Favoriete wandelingen: Wandelboekje van natuurvrienden

omslag WandelboekjeKomt, makkers, mee naar buiten!’ schreven natuurvorsers Eli Heimans (1861-1914) en Jac. P. Thijsse (1865-1945) in 1900 in het Wandelboekje voor Natuurvrienden. Hun zeer populaire boek was bedoeld ‘om erop uit te trekken en met open oogen rond te zien in de natuur’. Ruim een eeuw later lieten 40 prominente bestuurders van natuurbeschermingsorganisaties zich door Thijsse en Heimans inspireren. Publicist en wandelaar Wim Huijser verzamelde hun favoriete wandelingen in het Wandelboekje van natuurvrienden. Het boek is een ode aan Thijsse en Heimans – het bevat fragmenten van het oude ‘Wandelboekje’ – en biedt tegelijkertijd een gevarieerde, actuele staalkaart van Nederlandse natuur- en landschapsorganisaties.

Bovenal is het een uitnodiging om de natuur aan den lijve te ervaren in 40 favoriete wandelingen, van de Helderse duinen tot het Limburgse Eyserbos, en van de Hoeksche Waard tot het Haaksbergerveen. Want het natuurlandschap mag dan veranderd zijn, het motto van Heimans en Thijsse geldt nog altijd.

Wandelboekje van natuurvrienden
Samenstelling Wim Huijser en Harry Harsema
Voorwoord Frank Berendse

Prijs: 20 euro / paperback / 256 pag. genaaid met ronde hoeken
/ inclusief routekaarten / 13×19,5 cm / full colour / juni 2016
/ ISBN 978-90-75271-973 / www.uitgeverijblauwdruk.nl /

Het natuur- en cultuurlandschap van Hattem

2014-05 Het natuur en cultuurlandschap van HattemDat is de titel van een boekje dat uitgegeven is door de Vereniging Landschap en Milieu Hattem. Ons bestuurslid Ans Braakenburg schreef het verhaal over het ontstaan van de verschillende landschapsvormen rond Hattem. Alice van Zaal, Jannie Visscher en Jannes Hoeksema verzorgden twee wandelingen in de gemeente Hattem en een fietstocht langs de IJssel. Het boekje is aangeboden aan burgemeester Wiggers die het met genoegen in ontvangst nam. Veel mensen zijn zich bewust van de unieke omgeving van Hattem, maar weten vaak niet hoe die ontstaan is. Het boekje geeft daarover informatie met veel foto’s.
Het boekje is voor 6,75 euro verkrijgbaar via dabraakenburg@kpnmail.nl of tel. 038 4442471

Nieuwsbrieven Water Natuurlijk Vallei en Veluwe

Op de Website van “Water Natuurlijk Vallei en Veluwe” kunt u ook hun Nieuwsbrieven lezen.

Klik hier voor meer informatie.

Ons agrarisch en industrieel verleden

Inrichting van het landschap, de samenleving en het bestuur van Emst, Epe, Oene en Vaassen rondom 1800

Tweehonderd jaar geleden was Epe en omgeving een plattelandsgebied, gedomineerd door agrarische exploitatie en een energievoorziening door middel van watermolens. Het betreft de periode dat er nog geen fiets, auto of trein bestond, maar ook geen waterleiding, riolering, elektriciteit, radio of telefoon. De historische vereniging Ampt Epe heeft zich als doel gesteld om dit agrarisch en industrieel verleden van de gemeente Epe aan het begin van de negentiende eeuw te onderzoeken en in dit boek inzichtelijk te maken.

U kunt het boek bestellen via bibliotheek@ampt-epe.nl. De prijs van het boek bedraagt € 16,- voor leden van Ampt Epe. Bent u geen lid dan betaalt u € 20,-. U betaalt bij afhalen bij de bibliothecaris in Epe. Voor verzending brengen wij € 5,60 in rekening. De verzending vindt plaats na ontvangst van het verschuldigde bedrag (€ 21,60 voor leden of € 25,60 voor niet-leden) op bankrekening NL 68 RABO 0160 1866 68


Vaassen, een cultuurhistorische wandeling

Veerle Simons. 
De wandeling leidt ook langs sprengen en beken en oude molenplaatsen.

Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs 9,95 euro.

Veluwe Buitengewoon

Tachtig natuurcolumns zijn gebundeld in het fraai vormgegeven boek Veluwe Buitengewoon, zo kun je onze mooie Veluwe nog beter te leren kennen. Auteur Gert Jan Blankena schreef 33 jaar ‘stukjes over de natuur’ onder de titel Buitengewoon voor De Stentor. De mooiste columns uit deze enorme collectie  zijn gebundeld in een hard-cover boek en voorzien van prachtige natuurfoto’s.

Zo kun je de natuur bekijken door de ogen van de eigenwijze ecoloog, die met zijn groene blik altijd weer net iets anders ziet dan gewone stervelingen. Verdwalen op de Veluwe kan nu dus gewoon vanuit je luie stoel, en met droge voeten. Ondanks dat laatste gaan heel wat zijn verhalen over water, beken en sprengen.

Het boek kost 19,50 euro en is verkrijgbaar bij veel Veluwse boekhandels, waaronder Nawijn en Polak in Apeldoorn en alle Primera-winkels. De opbrengst van het boek gaat geheel naar Stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn. (‘HAPS-kamp’) Kijk voor meer informatie, o.a. de andere boekwinkels op de Veluwe waar het boek te koop is op www.veluwebuitengewoon.nl. Om de smaak te pakken te krijgen zijn de eerste 10 verhalen uit het boek hier te lezen.


De Oosterbeekse en Doorwerthse beken. Een cultuurhistorische wandelgids

Ruud Schaafsma, in samenwerking met IVN Zuidwest Veluwezoom.
Deze gids laat de wandelaar het landschap beleven en wijst op de bijzondere details. Cultuurhistorie en natuur gaan hierbij naadloos in elkaar over. Drie wandelroutes worden apart beschreven en zijn als losbladige wandelkaarten bijgevoegd.

Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs 14,95 euro.