Publicaties van derden

De Apeldoornse watermolens

Henk Weltje heeft een naslagwerk van 520 pagina’s over de watermolens in en rond Apeldoorn gemaakt. Deze watermolens speelden in de ontwikkeling van Apeldoorn e.o. een belangrijke rol. Nu verkrijgbaar in meerdere Apeldoornse boekhandels, inclusief fietsroutekaart langs alle beschreven molens.
Verkoopprijs € 35,00. Het boek is ook via de Bekenstichting te koop. Afhalen in Vorchten; Opsturen kan ook, maar dan wordt het via de schrijver Henk Weltje, Apeldoorn naar u gestuurd.

Kerstverhaal Het Verloren Beekje

EMST- Als kind bracht Matthijs de Rave zijn schoolvakanties door op de woonboerderij van zijn opa en oma aan de Grensweg 14 in Emst. 

“Zij hadden na de oorlog een voormalig koeienstal omgebouwd tot woning en dat werd het huis waar we als familie samen kwamen. Een deel van mijn jeugd bracht ik daar door”, vertelt hij enthousiast. Achter de boerderij stroomt de Verloren Beek. Juist deze plek heeft hem geïnspireerd om een kerstverhaal met de toepasselijke titel ‘Het Verloren Beekje’ te schrijven. “Rond mijn 20ste verkochten mijn opa en oma het huis en daar baalde ik altijd van. Nu heb ik als eerbetoon, en om mijn jeugdherinnering levend te houden, dit boek geschreven.” De Verloren Beek was voor hem een bijna magische plek. “Ik voelde me alles behalve verloren op die plek; ik voelde me er thuis en kon er mezelf zijn. Als ik op de boerderij logeerde, werd ik ’s ochtends extra vroeg wakker in de hoop de Uil bij de boerderij te zien zitten”, vertelt de 42-jarige Rotterdammer. Het kerstverhaal gaat dan ook over een Uil die door het Veluws landschap vliegt op zoek naar de eigenaar van een mysterieuze ring. Hij ontmoet op zijn weg een Ekster, Das en Edelhert en uiteindelijk een mysterieuze man uit de problemen helpt.

Kinderboeken schrijven

Matthijs schrijft vaker kinderboeken, maar dan in opdracht van bedrijven of instellingen. Dit kerstverhaal is een verhaal echt vanuit hemzelf gekomen is. Het verhaal speelde al langer door zijn hoofd. “Het begon tien jaar geleden als gedicht, maar het idee heeft daarna jaren op de plank gelegen.” De liefde voor de omgeving rond Epe is gebleven want ondanks dat hij in het westen van het land woont, komt hij nog regelmatig met zijn vrouw en kinderen terug naar de Veluwe. “We komen bijna elke maand wel in Epe. Dan rijden we langs de boerderij en gaan we bijvoorbeeld wandelen in ’t Kroondomein.” Dat de plek in Emst een bijzondere betekenis heeft, is niet alleen voor hem zo. “De hele familie voelt het precies zo, zoals mijn zus. Ook zij heeft dierbare herinneringen aan de bijzondere plek waar we met de hele familie waren.” Het bijzondere Kerstverhaal is pas een paar weken geleden af gekomen en wordt nu in beperkte oplage van 100 uitgebracht. Bianca Verhoog heeft het boek prachtig geïllustreerd. Bestellen kan via deze link. Het boek kost € 14,95 en wordt genummerd mét een persoonlijke boodschap geleverd. En wellicht wordt het boek volgend jaar wel in een grotere oplage uitgegeven.

 

Bescherming van Biodiversiteit, een weerbarstige uitdaging

Mei 2020: In het boek ‘Bescherming van Biodiversiteit, een weerbarstige uitdaging’ wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste knelpunten bij het beschermen van de biodiversiteit in Nederland; daarnaast worden aanzetten gegeven om tot een beter beleid te komen. Op 24 april zou de presentatie van het boek plaatsvinden tijdens een minisymposium in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Hierbij zou het eerste exemplaar aangeboden worden aan Alex Brenninkmeijer, voormalig ombudsman van Nederland. Vanwege Corona kon deze presentatie niet plaatsvinden. Wel is het boek beschikbaar en kan worden besteld bij de boekhandel of de uitgever. De prijs bedraagt (mei 2021) € 47,50 bij Bol.com.

De auteurs: Jan van der Straaten, Willem van Kruijsbergen en Henk Sierdsema, tel. 06-53967416 en www.saxifraga.nl;
De uitgever: Pictures Publishers, Woudrichem, www.picturespublishers.nl.

 

40 Favoriete wandelingen: Wandelboekje van natuurvrienden

omslag Wandelboekje

Komt, makkers, mee naar buiten!’ schreven natuurvorsers Eli Heimans (1861-1914) en Jac. P. Thijsse (1865-1945) in 1900 in het Wandelboekje voor Natuurvrienden. Hun zeer populaire boek was bedoeld ‘om erop uit te trekken en met open oogen rond te zien in de natuur’. Ruim een eeuw later lieten 40 prominente bestuurders van natuurbeschermingsorganisaties zich door Thijsse en Heimans inspireren. Publicist en wandelaar Wim Huijser verzamelde hun favoriete wandelingen in het Wandelboekje van natuurvrienden. Het boek is een ode aan Thijsse en Heimans – het bevat fragmenten van het oude ‘Wandelboekje’ – en biedt tegelijkertijd een gevarieerde, actuele staalkaart van Nederlandse natuur- en landschapsorganisaties.

Bovenal is het een uitnodiging om de natuur aan den lijve te ervaren in 40 favoriete wandelingen, van de Helderse duinen tot het Limburgse Eyserbos, en van de Hoeksche Waard tot het Haaksbergerveen. Want het natuurlandschap mag dan veranderd zijn, het motto van Heimans en Thijsse geldt nog altijd.

Wandelboekje van natuurvrienden
Samenstelling Wim Huijser en Harry Harsema
Voorwoord Frank Berendse
Prijs: € 20,00 / paperback / 256 pag. genaaid met ronde hoeken
/ inclusief routekaarten / 13×19,5 cm / full colour / juni 2016
/ ISBN 978-90-75271-973 / www.uitgeverijblauwdruk.nl

Het natuur- en cultuurlandschap van Hattem

2014-05 Het natuur en cultuurlandschap van Hattem

Dat is de titel van een boekje dat uitgegeven is door de Vereniging Landschap en Milieu Hattem. Ons bestuurslid Ans Braakenburg schreef het verhaal over het ontstaan van de verschillende landschapsvormen rond Hattem. Alice van Zaal, Jannie Visscher en Jannes Hoeksema verzorgden twee wandelingen in de gemeente Hattem en een fietstocht langs de IJssel. Het boekje is aangeboden aan burgemeester Wiggers die het met genoegen in ontvangst nam. Veel mensen zijn zich bewust van de unieke omgeving van Hattem, maar weten vaak niet hoe die ontstaan is. Het boekje geeft daarover informatie met veel foto’s.
Het boekje is voor € 6,75 verkrijgbaar via dabraakenburg@kpnmail.nl of tel. 038 4442471.

 

Nieuwsbrieven Water Natuurlijk Vallei en Veluwe

Op de Website van “Water Natuurlijk Vallei en Veluwe” kunt u ook hun nieuwsbrieven lezen. Klik hier voor meer informatie.

 

Ons agrarisch en industrieel verleden

Inrichting van het landschap, de samenleving en het bestuur van Emst, Epe, Oene en Vaassen rondom 1800

Tweehonderd jaar geleden was Epe en omgeving een plattelandsgebied, gedomineerd door agrarische exploitatie en een energievoorziening door middel van watermolens. Het betreft de periode dat er nog geen fiets, auto of trein bestond, maar ook geen waterleiding, riolering, elektriciteit, radio of telefoon. De historische vereniging Ampt Epe heeft zich als doel gesteld om dit agrarisch en industrieel verleden van de gemeente Epe aan het begin van de negentiende eeuw te onderzoeken en in dit boek inzichtelijk te maken.

U kunt het boek bestellen via bibliotheek@ampt-epe.nl. De prijs van het boek bedraagt € 16,00 voor leden van Ampt Epe. Bent u geen lid dan betaalt u € 20,00. U betaalt bij afhalen bij de bibliothecaris in Epe. Voor verzending brengen wij € 5,60 in rekening. De verzending vindt plaats na ontvangst van het verschuldigde bedrag (€ 21,60 voor leden of € 25,60 voor niet-leden) op bankrekening NL 68 RABO 0160 1866 68.

 

Vaassen, een cultuurhistorische wandeling

Veerle Simons. 
De wandeling leidt ook langs sprengen en beken en oude molenplaatsen. Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs € 9,95.

 

Veluwe Buitengewoon

Tachtig natuurcolumns zijn gebundeld in het fraai vormgegeven boek Veluwe Buitengewoon, zo kun je onze mooie Veluwe nog beter te leren kennen. Auteur Gert Jan Blankena schreef 33 jaar ‘stukjes over de natuur’ onder de titel Buitengewoon voor De Stentor. De mooiste columns uit deze enorme collectie  zijn gebundeld in een hard-cover boek en voorzien van prachtige natuurfoto’s.

Zo kun je de natuur bekijken door de ogen van de eigenwijze ecoloog, die met zijn groene blik altijd weer net iets anders ziet dan gewone stervelingen. Verdwalen op de Veluwe kan nu dus gewoon vanuit je luie stoel, en met droge voeten. Ondanks dat laatste gaan heel wat zijn verhalen over water, beken en sprengen.

Het boek kost € 19,50 en is verkrijgbaar bij veel Veluwse boekhandels, waaronder Nawijn en Polak in Apeldoorn en alle Primera-winkels. De opbrengst van het boek gaat geheel naar Stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn. (‘HAPS-kamp’) Kijk voor meer informatie, o.a. de andere boekwinkels op de Veluwe waar het boek te koop is op www.veluwebuitengewoon.nl. Om de smaak te pakken te krijgen zijn de eerste tien verhalen uit het boek hier te lezen.

 

De Oosterbeekse en Doorwerthse beken. Een cultuurhistorische wandelgids

Ruud Schaafsma, in samenwerking met IVN Zuidwest Veluwezoom.
Deze gids laat de wandelaar het landschap beleven en wijst op de bijzondere details. Cultuurhistorie en natuur gaan hierbij naadloos in elkaar over. Drie wandelroutes worden apart beschreven en zijn als losbladige wandelkaarten bijgevoegd.

Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs € 14,95.