Opening Watermolen van Heerde en opening van “koffie bij de molen”

Op vrijdagmiddag 29 juni 2018 is het nieuw geplaatste waterrad bij de Watermolen van Heerde aan de Beeklandseweg 13 te Heerde in gebruik genomen. Een proces van 5 jaar herstel is hiermee afgerond van een gemeentelijk monument dat in 2013 nog bijna op instorten stond door betonrot. Al in 1499 wordt in officiële documenten het bestaan van deze voormalige korenmolen aan de Zuidelijke Heerderbeek vermeld . Eigenaar Beerd Volkers en zijn echtgenote hebben er alles aan gedaan om in Heerde een locatie te maken, waar je als wandelaar en fietser op je gemak een kopje koffie kunt drinken, zowel binnen als buiten. Een echte plek waar je het water van de Veluwse sprengen en beken kunt beleven.
De locatie “koffie bij de molen”wordt door Zoethout & Stichting tot behoud Watermolen van Heerde gerund met mensen die een arbeidsmatige dagbesteding nodig hebben, teneinde hun zelfredzaamheid en gevoel van eigenwaarde te vergroten. Jack Augustinus verzorgt hier de organisatie en begeleiding. De locatie “koffie bij de molen is voorlopig geopend op woensdag t/m vrijdag. Zoethout heeft op nog 3 andere locaties in Hattem en Heerde een vestiging.

Vandaag was het een zonovergoten dag. Een watermolen heeft echter water nodig wil een rad ook kunnen draaien. Dat zal vast wel weer komen, maar de toevoer van water in de beken is momenteel bijzonder laag als gevolg van de droge juni maand. Met het draaiende rad kan er ook stroom op worden gewekt.

De Bekenstichting wenst de medewerkers een lang en gezond bestaan toe.
Op de foto’s is een impressie van deze opening te zien.

Wiebe Kiel
DB Veluwse Bekenstichting