Onthulling wanddoek Eerbeekse Beek

Burgemeester Alex van Hedel onthulde dinsdagmiddag 22 mei 2018 het informatiebord dat hoort bij het kunstwerk aan de wand van het pand van papierfabriek DS Smith. Hij deed dit samen met studenten van het CIBAP, een vakschool voor verbeelding in Zwolle. Het wanddoek laat de geschiedenis en vooral ook het belang van de Eerbeekse beek zien.

Het kunstwerk komt voort uit een unieke samenwerking tussen de Bekenstichting, Waterschap Vallei en Veluwe, papierfabriek DS Smith, de gemeente Brummen, enkele particuliere partijen en studenten van het Cibap. Voorzitter van de Bekenstichting Jan van de Velde benadrukt dat het initiatief dat vanuit de samenleving is ontstaan. “Er was behoefte om meer stromend water in de beek te krijgen om de Oliemolen in gang te kunnen zetten, dus dit kunstwerk is niet de voltooiing van een traject, maar het begin ervan.”

Zonder de Eerbeekse beek was de papierindustrie en daarmee het dorp Eerbeek niet geweest wat het heden ten dage is.  Die beek en het water wat hij vervoert verdient dus een prominente plaats in Eerbeek, daarover waren alle sprekers het eens.

Er zijn plannen om met de aanpassing van de Eerbeekse Beek ook een goede fietsverbinding te maken vanaf Landal en het zwembad Coldenhove naar het dorpscentrum van Eerbeek. Het kunstwerk is een uitstekende plek om toeristen en inwoners te laten zien hoe de Eerbeekse Beek een verbindende schakel is tussen natuur, industrie en wonen.