Kerstverhaal Het Verloren Beekje

EMST- Als kind bracht Matthijs de Rave zijn schoolvakanties door op de woonboerderij van zijn opa en oma aan de Grensweg 14 in Emst. 

“Zij hadden na de oorlog een voormalig koeienstal omgebouwd tot woning en dat werd het huis waar we als familie samen kwamen. Een deel van mijn jeugd bracht ik daar door”, vertelt hij enthousiast. Achter de boerderij stroomt de Verloren Beek. Juist deze plek heeft hem geïnspireerd om een kerstverhaal met de toepasselijke titel ‘Het Verloren Beekje’ te schrijven. “Rond mijn 20ste verkochten mijn opa en oma het huis en daar baalde ik altijd van. Nu heb ik als eerbetoon, en om mijn jeugdherinnering levend te houden, dit boek geschreven.” De Verloren Beek was voor hem een bijna magische plek. “Ik voelde me alles behalve verloren op die plek; ik voelde me er thuis en kon er mezelf zijn. Als ik op de boerderij logeerde, werd ik ’s ochtends extra vroeg wakker in de hoop de Uil bij de boerderij te zien zitten”, vertelt de 42-jarige Rotterdammer. Het kerstverhaal gaat dan ook over een Uil die door het Veluws landschap vliegt op zoek naar de eigenaar van een mysterieuze ring. Hij ontmoet op zijn weg een Ekster, Das en Edelhert en uiteindelijk een mysterieuze man uit de problemen helpt. 

Kinderboeken schrijven

Matthijs schrijft vaker kinderboeken, maar dan in opdracht van bedrijven of instellingen. Dit kerstverhaal is een verhaal echt vanuit hemzelf gekomen is. Het verhaal speelde al langer door zijn hoofd. “Het begon tien jaar geleden als gedicht, maar het idee heeft daarna jaren op de plank gelegen.” De liefde voor de omgeving rond Epe is gebleven want ondanks dat hij in het westen van het land woont, komt hij nog regelmatig met zijn vrouw en kinderen terug naar de Veluwe. “We komen bijna elke maand wel in Epe. Dan rijden we langs de boerderij en gaan we bijvoorbeeld wandelen in ’t Kroondomein.” Dat de plek in Emst een bijzondere betekenis heeft, is niet alleen voor hem zo. “De hele familie voelt het precies zo, zoals mijn zus. Ook zij heeft dierbare herinneringen aan de bijzondere plek waar we met de hele familie waren.” Het bijzondere Kerstverhaal is pas een paar weken geleden af gekomen en wordt nu in beperkte oplage van 100 uitgebracht. Bianca Verhoog heeft het boek prachtig geïllustreerd. Bestellen kan via https://forms.gle/mt6jxpNdgwiQLsY89. Het boek kost 14,95 euro en wordt genummerd mét een persoonlijke boodschap geleverd. En wellicht wordt het boek volgend jaar wel in een grotere oplage uitgegeven.