Aandacht voor sprengen in nieuwe landschapsbiografie

30 AUGUSTUS 2021 – Eind augustus is in het Aardhuis in Hoog-Soeren het boek ‘De Veluwe – Landschapsbiografie van Nederlands grootste natuurgebied’ gepresenteerd. Dat meldt dagblad De Gelderlander. Het eerste exemplaar van het 288 pagina’s tellende boek werd overhandigd aan de Gelderse Commissaris van de Koning, John Berends.

 

Het boek is geschreven door Jan Neefjes uit Wageningen en Hans Bleumink uit Boxtel die samen het adviesbureau Overland hebben en is uitgegeven door Uitgeverij Blauwdruk in samenwerking met Veluweop1.
De twee landschapsonderzoekers laten in hun boek zien dat ook het uitgestrekte laagland rond het Veluwemassief – de IJsselvallei, de voormalige Zuiderzeekust, de Gelderse Vallei en de Veluwezoom – bij de Veluwe hoort. Landschappelijk en historisch gezien is het één gebied. Deze biografie vertelt voor het eerst het complete verhaal van het Veluwse landschap, van de heidevelden en de malebossen, van de landgoederen, de dorpen en de steden, van de sprengen en de watermolens. ,,Het is een rijk geïllustreerde reis door de tijd. Een reis vol landschappelijke ontdekkingen, die je op een nieuwe manier naar de Veluwe laat kijken’’, aldus de verslaggever van De Gelderlander.