Goed waterbeheer brengt zeldzame orchidee terug

10 JULI 2021 – Goed maaien en de waterstanden op orde brengen. Daarmee keren bijzondere planten, die tientallen jaren niet meer zijn gezien, terug op de Sallandse Heuvelrug. Vorig jaar werd natuurorganisatie IVN al verrast door de terugkeer van onder meer de parnassia, nu is ook een zeldzame en beschermde Europese orchidee weer gezien: de groenknolorchis. Dat schrijft journalist Ivar Pernis op 10 juli in dagblad de Stentor.
In een beekdal op een perceel van Natuurmonumenten in de buurt van Raalte werden liefst negen exemplaren van de orchidee gevonden, die tot nu toe alleen op  laagveen- en kustgebieden voorkwam.
De vondst kan volgens Natuurmonumenten gezien worden als een indicatie van een gezond en goed beheerd natuurgebied. ,,Als de omstandigheden in orde zijn, kunnen planten zich daadwerkelijk vestigen”, zegt boswachter Ruben Vermeer. Natuurmonumenten heeft daarom met het waterschap de laatste jaren gewerkt aan de verbetering van het waterbeheer. Daarnaast wordt er een consequent maaibeheer toegepast waarbij het maaisel wordt afgevoerd.