Eerbeekse beken stromen weer dankzij vrijwilligers

Stichting Landschapsbeheer Gelderland, 18 december 2017

De Veluwe staat bekend om zijn vele beken en sprengen. Het is waardevol erfgoed dat behouden en beheerd moet blijven. Sinds twee jaar helpen vrijwilligers uit Eerbeek het Waterschap Vallei en Veluwe bij het onderhoud.

Met de schop 
De werkgroep Eerbeekse beek en Gravinnebeek en IVN Eerbeek werkgroep Venel onderhouden een deel van twee beken: de Eerbeekse beek en de Gravinnebeek. Met de hand!

Twintig jaar droog
Door de Eerbeekse beken geldt dat het waterschap de plicht heeft om de beken te onderhouden. De Gravinnebeek staat daarentegen niet meer onder de hoede van het waterschap. Deels is het traject in eigendom van een particuliere eigenaar. Al meer dan twintig jaar stond de beek droog en was niet eens meer herkenbaar als beek. IVN Eerbeek werkgroep Venel heeft het project gestart om de Gravinnebeek weer watervoerend te krijgen. Het waterschap dacht mee over een oplossing. Vrijwilligers staan letterlijk in de beek en graven met de schop om de Gravinnebeek te ontdoen van takken en bladpakketten. En maken zo meter voor meter de beek weer stromend zichtbaar en stromend.

Heggen vlechten en wandelpaden opknappen
Tijdens NLdoet bouwen groene vrijwilligers aan bijenhotels, worden er vlechtheggen gemaakt en wandelpaden opgeknapt. Op Klompenpaden  plaatsen vrijwilligers nieuwe bankjes. Het Oranje Fonds steunt deze initiatieven met een financiële bijdrage, bijvoorbeeld om plantmateriaal of hout aan te schaffen of om een machine te huren. En u kunt meedoen.

Bijenhagen en bijenbosjes aanleggen
In 2018 is er speciale aandacht voor wilde bijen. Op 9 of 10 maart gaan we aan de slag voor de wilde bij, waarmee het net als met heel veel andere insecten niet goed gaat. Maar met een paar simpele ingrepen en de aanplant van de juiste planten of bloemen is de wilde bij al enorm geholpen. Op verschillende werklocaties gaan vrijwilligers bijenhagen en bijenbosjes aanleggen.

Zin om hierbij te helpen?

Aanmelden
Kijk op NLdoet voor een leuke klus. Zelf een klus aanmelden met uw groep kan ook. Kijk op www.nldoet.nl.
In een langjarig samenwerkingsproject met Waterschap Vallei en Veluwe ondersteunt SLG de vrijwilligersgroepen die de beken onderhouden met materialen en gereedschap.