‘De kracht van stromend water’: erfgoededucatie met kans op nat pak

Bekenstichting ontwikkelt leerzaam en leuk project voor basisscholen

11-12-2020 – De Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken heeft een educatie-project ontwikkeld voor basisscholen, met als titel ‘De kracht van stromend water’. De eerste buitenles is al getest met behulp van leerlingen van groep 7 van de Dorpsschool in Rozendaal en was een groot succes. In het voorjaar van 2021 wordt het project nog eens getoetst met behulp van kinderen van scholen in Heerde en Laag Soeren.

Hoe het in Rozendaal is verlopen valt te lezen in De Wijerd van december, het kwartaalmagazine van De Bekenstichting. Wederom een extra dik nummer dit keer omdat de meeste andere activiteiten van de erfgoedorganisatie door corona nog steeds op een heel laag pitje staan.

‘De kracht van stromend water’ is een vervolg op het project ‘Raderen draaien’, dat 12,5 jaar naar volle tevredenheid van de betrokken partijen uitgevoerd is in Heerde en omgeving. Het project omvat lessen op school en in de praktijk, waarbij een nat pak niet geheel wordt uitgesloten. De lessen zijn veelomvattend en hebben verschillende invalshoeken. Er is keus uit modules, acht in totaal. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een focus op de geschiedenis van de watermolenindustrie of voor een focus op wasserijen of het ontstaan van sprengenbeken. Voor ecologie kan gekozen worden voor kleine onderzoekjes naar bodemgesteldheid of naar waterkwaliteit of er kan gericht gezocht worden naar waterdiertjes en waterplanten.

In het laatste nummer van De Wijerd van 2020 is ook het vierde deel opgenomen uit de reeks ‘Milieubederf in historisch perspectief. De betekenis voor de Veluwse sprengen en beken’. De periode 1970-2000 wordt behandeld. Alle artikelen uit deze serie plus veel extra informatie zijn onlangs verschenen in een prachtig boek van de hand van Wijerd-hoofdredacteur Henri Slijkhuis en vormgever Eric Harleman.

Verder duikt Jan van de Velde in dit decembernummer in de wereld van de volmolens en is er uitgebreid aandacht voor de Huygensmolen in Wiesel bij Apeldoorn en de ruïne van Quadenoordse watermolen, het enige overblijfsel van de 28 watermolens die in de gemeente Renkum hebben gedraaid.

Voor meer informatie info@sprengenbeken.nl en www.bekenstichting.nl via kop educatie.                
Z. Hottinga-Doornbosch tel: 0578 631459