De Jansbeek was jarig!

Op zaterdag 8 december 2018 was het precies een jaar geleden dat het  bovengrondse deel van de Jansbeek in het centrum van Arnhem begon te stromen. Die eerste verjaardag werd gevierd met het presenteren van twee bijzondere publicaties.

Vrijwilligers van Molenplaats Sonsbeek maakten een uitvouwbare plattegrond, een ‘leporello’, van de hele Sint Jansbeek in de parken en in de stad. In zakformaat is de plattegrond 10×15 centimeter groot. Maar helemaal uitgevouwen meet  hij 83×30 centimeter. Het ontwerp is ontleend aan de bekende plattegrond van de drie parken en ontworpen door Geraldine Lodders, de ‘huisvormgeefster’ van Molenplaats. Op de achterkant zijn de hoogtepunt van de beek weergegeven in foto’s en tekst.

Op de bewuste zaterdagmiddag werd het eerste exemplaar van de leporello (harmonica-vormig opgevouwen) overhandigd aan wethouder van Cultuur Hans de Vroome. De meer dan 60 genodigden voor de presentatie in Molenplaats wandelden na de presentatie – onder leiding van een aantal Gilde-gidsen – langs de beek naar boekhandel Het Colofon in de Bakkerstraat.

Daar werd een boek gepresenteerd: “Sint Jansbeek, Levensader van een stad”. Uitgever Walter Jansen bood ook deze uitgave aan dezelfde wethouder aan.

De leporello en het boek zijn te koop bij Molenplaats Sonsbeek en bij boekhandel Het Colofon. De plattegrond kost 1,50 euro, het boek kost 14 euro 95.