Boek ‘De Apeldoornse Grift en haar stroomgebied’

Wil je meer weten over de sprengen en beken in Apeldoorn en Ugchelen? Waar liggen de sprengkoppen en waar stroomt al dat water naar toe? Wat is hun geschiedenis en doel?

Het boek “De Apeldoornse Grift en haar stroomgebied” vertelt het verhaal.

​Er is al veel geschreven over de korenmolens, papiermolens en wasserijen in Apeldoorn en omgeving. Er was echter heel weinig te vinden over het water dat deze industrieën mogelijk maakte.

Uit gesprekken met “echte Apeldoorners” werd duidelijk dat de meeste mensen niet goed weten hoe de loop van de sprengenbeken is. Ook zijn de Gemeente en Waterschap Vallei en Veluwe al enige tijd bezig met het opknappen van de sprengen en de beken. Dit is erg zichtbaar en krijgt veel aandacht in de media.Er is al veel geschreven over de korenmolens, papiermolens en wasserijen in Apeldoorn en omgeving. Er was echter heel weinig te vinden over het water dat deze industrieën mogelijk maakte.

Drie liefhebbers van sprengenbeken, natuur en cultuurhistorie vonden dat er een boek over geschreven moest worden. Dat boek bevat een mooi en informatief overzicht van de achttien beken die binnen de gemeente Apeldoorn in de Grift uitmonden en daarnaast nog alle andere die in het Apeldoorns kanaal of de IJssel uitkomen.

Elke beek wordt met een gedetailleerde kaart en mooie foto’s beschreven.

De Geurtssprengen

Daarnaast wordt de geschiedenis, functie en de natuur bij de beken beschreven.

De drie auteurs v.l.n.r. Hans van Eekelen, Henk Weltje en Theo Kuipers bij de Hamermolen na het beekprikken tellen.

De oorsprong van de Grift in de sneeuw.

De auteurs zijn alle drie lid van de Bekenstichting en tevens van de werkgroep Sprengen en Beken van de KNNV afdeling Apeldoorn. Het boek is door hen op niet commerciële basis, in een oplage van 1000 stuks, geschreven. Op het moment van schrijven van dit artikel (2 juli 2018) zijn er nog slechts 300 van over.

Het boek is vanaf 25 mei 2018 voor 13,50 Euro te koop in de Apeldoornse boekhandel Nawijn&Polak, de Primera vestigingen Nolenplein, Orden, Kerschoten en Ugchelen, de Bruna winkels Schubertplein, de Read Shop in de Eglantier en in Beekbergen bij de boekenwinkel Mooi Boek aan de Dorpsstraat 84 en de Bruna in Hattem.

Ook kan het boek bij de KNNV afdeling Apeldoorn via de volgende weblink besteld worden.

https://www.knnv.nl/afdeling-apeldoorn/nieuws/boek-de-apeldoornse-grift-en-haar-stroomgebied-verkrijgbaar

Er is veel plezier aan het schrijven van het boek beleefd en de auteurs hopen dat u het ook gaat waarderen.