Bekenstichting levert mooi aandeel bij nieuw bezoekerscentrum

Bekenstichting levert mooi aandeel in nieuwe bezoekerscentrum Museum Papierfabriek Middelste Molen in Loenen

April 2018: In Loenen heeft afgelopen maandag 9 april de opening plaats gevonden van het nieuwe bezoekerscentrum van het Museum Papierfabriek de Middelste Molen aan de Loenense beek. De enige, nog werkende papiermolen in Nederland. De openingshandeling werd verricht door de burgemeester van Apeldoorn, John Berends, nadat de voorzitter van de Stichting Museum Middelste Molen, Hans Berends van Loenen en de de directeur van Papierfabriek Schut de vele genodigden en vrijwilligers welkom hadden geheten en  toegesproken.

Het nieuwe bezoekerscentrum langs het Apeldoorns kanaal is ruim en licht van opzet en geeft een prachtig inkijkje in het proces van papier maken. Dat fabricageproces kan de bezoeker in de molen zelf gaan bekijken. En ook geeft een prachtige video presentatie de bezoeker een goede inkijk in het proces. Het bezoekerscentrum is open van woensdag t/m zaterdag van 10-16 u.

De Bekenstichting was door het bestuur van de Stichting Middelste Molen gevraagd een hoek in te richten met informatie over de beken. Want zonder beken geen molens. We hebben dat met plezier opgepikt en vorm gegeven met o.a. een subsidie van het Waterschap Vallei en Veluwe.

Onze vormgever Eric Harleman heeft een prachtige poster ontworpen die op een van de glaswanden is geplakt en hij heeft een ‘Banner’ ontworpen die naast deze opstelling is geplaatst. Rob Klaasen (ict) heeft een bestaande DVD met info over het ontstaan van de sprengenbeken bewerkt en teruggebracht tot een presentatie van 8 minuten. Deze wordt via een TV scherm  getoond aan de bezoeker. Rob Wolfs heeft een mooie wandelroute ontworpen, die door Eric verder is vorm gegeven met de gemaakte foto’s en een routekaartje. Deze route start vanuit de Middelste Molen  en al wandelend komt je langs voormalige molenlocaties langs de oostelijke rand van Loenen en langs de beken en  sprengkoppen van de Loenense- en Strobroekse beek en kasteel Ter Horst.  De route is max. 10 km lang (een ingekorte route van 6 km kan ook) en de flyer is in het bezoekerscentrum te verkrijgen. Het geheel is gecoördineerd door onze contactpersoon Hans van Eekelen.

Wij kunnen u dit uitje zeker adviseren. Zowel het wandelen in de omgeving van de beken in Loenen als ook een bezoek aan de Middelste Molen en het nieuwe bezoekerscentrum. Adres van het bezoekerscentrum: Kanaal Zuid 497, Loenen.

U kunt hier enkele foto’s bekijken, waardoor u een beeld krijgt van het bezoekerscentrum!

Wiebe Kiel

Lid DB