Beekwandelingen

Op deze pagina is een aantal Beekwandelingen opgenomen. Soms wordt verwezen naar de pagina Publicaties van deze site.


Vernieuwde wandelroute langs Coldenhovense en Eerbeekse beek te Eerbeek

De Veluwse Bekenstichting heeft een wandelroute langs de Eerbeekse en Coldenhovense beek.

De folder met de route ligt bij Restaurant Grand Cafe de Korenmolen (beginpunt route), boekwinkel Hendrinks, Fletcher Hotel-Restaurant Landgoed Huis en vakantiepark Landal Coldenhove (alle te Eerbeek). De wandelroute duurt circa 3 uur en is 10 km lang en loopt door prachtig bosgebied rond Eerbeek en langs de door het Waterschap in 2013-2015 aangepaste beeklopen van de Coldenhovense en Eerbeekse beek. U kunt op meerdere plaatsen starten met deze mooie wandeling. Onderweg is voldoende gelegenheid om een pauze te nemen en ergens lekker te gaan eten.

Wijzigingen


Te voet langs stromend water
In een tweetal boekjes zijn cultuurhistorische wandelingen langs Veluwse sprengen en beken opgenomen. De boekjes bevatten veel informatie en een goede beschrijving omdat het gaat om niet gemarkeerde routes.


Te voet langs stromend water, deel 1, is te koop via de Bekenstichting.

Voor dit boekje gelden onderstaande onderstaande wijzigingen:

De Tongerense beekroute
Deze is door bouwwerkzaamheden (bij punt 8) op dit moment niet te goed te wandelen: In verband met de afzetting van de Waayenberg wordt aanbevolen om bij punt 8 op de route bij de kruising Molenweg-Wisselseweg rechtsaf te gaan tot de Korte Bleekersweg. Daar linksaf de Korte Bleekersweg in en die blijven volgen. U kunt bij de beekovergang links de waterval van de Wisselse molens zien. Aan het einde van de weg gaat u rechtsaf en bevindt zich dan weer op de beschreven route.

Wenumse Beekroute

Op pag 63 bovenste regels:

“De grindweg komt uit op een Y-kruising. Hier gaat U rechtsaf, Greutelseweg, een halfverharde weg. U passeert aan uw linkerhand Het Olde Lover en aan uw rechterhand ’t Jachthuis.”


Te voet langs stromend water, deel 2, is uitverkocht vanuit de Bekenstichting.

Het boekje is uitverkocht, maar wie nog een boekje (uit de winkelvoorraad) koopt of heeft geldt onderstaande wijzigingen:

stromend water 2

Gravinnebeekroute
In de winter van 2010 is de Coldenhovensebeek gerenoveerd. De beek is toen om de papierfabriek heen geleid. Het gevolg is dat deze beek slechts gedeeltelijk langs de weg zichtbaar is. Wijzigingen en aanvullingen ter verbetering zijn:

Op blz. 40:
1 Voor de papierfabriek rechtsaf, dit is de “Molenbeekweg”. Stork is geen papierfabriek.
2 Het is beter het stukje over de asfaltweg weg te laten. De weg is veel te druk om langs te wandelen. Het stukje stippelweg op de kaart weg laten.
3 Er is sprake van een “dam” over de beek. Na de renovatie van de beek is dit een brugje geworden.
Op blz.41:
4 Er staat “Bij een slagboom met bordje “Opengesteld ………….”. Dit bordje is er niet; er is wel een bordje “Landgoed Boshul”.
5 Aanpassing van de wandeling: “Even verder, bij een hek met prikkeldraad gaat u linksaf, tussen twee houten palen door, (er is maar 1 houten paal meer) langs hekje en bordje “opengesteld”. Direct daarna schuin rechtsaf een bospad dat licht stijgt en daalt. Aan uw rechterhand een heuveltje, hier gaat u links een bospad in.
6 Dit stukje is niet juist: Volg dit pad tot een Y splitsing en houdt rechts aan de heuvel op . U komt dan bij een prullenbak, boven bij de sprengkop van de Gravinnebeek. Zie het kaartje hieronder.

Gravinnebeekroute – routewijziging

Vrijenberger sprengroute – aangepast 15-04-2018
Het kaartje is ongewijzigd.

Na punt 4 in de tekst op blz. 26, is de tekst als volgt gewijzigd:

-Als u recht door loopt, steekt u na ongeveer 50 meter een beekje over. Aan uw linkerhand kruisen twee beken elkaar, nl. De Loenense beek en de Sloot Slatsdijk. Als u voorbij dit aquaduct de eerste weg links af slaat, Molenallee – bent u op het tracé van de Loenense bekenroute.

De overige informatie is ongewijzigd

Loenense beekroute – aangepast 15-04-2018
Voor de Loenense beekroute gelden ook een aantal wijzigingen. Deze kunt u hier bekijken.


Wandelingen in de omgeving van Apeldoorn
Apeldoorn kent ‘Ommetjes in Apeldoorn‘ voor een deel langs sprengen en molenplaatsen, samengesteld door IVN-Apeldoorn. Te downloaden op www.ivn.nl/apeldoorn, publicaties/routes voor wandel- en fietsroutes.